Olika typer av kolhydrater

Kolhydrater delas upp i olika grupper: Sockerarter, stärkelse (polysackarider) och kostfiber (oligosackarider). I gruppen sockerarter finns det även två undergrupper, monosackarider och disackarider.

Potatis
Stärkelse finns i bland annat potatis, bröd, pasta och ris.
Mejeriprodukter
Laktos är en kolhydrat som finns i olika mejeriprodukter.
Frukt och grönt
Fibrer är bra för magen. Frukt, grönsaker och baljväxter är rika på fibrer.


Stärkelse (polysackarider)

Stärkelse är den vanligaste kolhydraten i vår föda och finns bland annat i potatis, bröd och pasta.

Det är väldigt lätt för kroppen att bryta ner stärkelse, och det är därför som vitt bröd som innehåller mycket stärkelse är så lätt för kroppen att bryta ner och glykosen kommer snabbt ut i blodet.

Därmed har vitt bröd också ett högt glykemiskt index.

Kostfiber (oligosackarider)

Kostfiber är bra för vår magbalans. Fiber gör att vi äter långsammare och att vi måste tugga mer.

Dessutom kan inte kroppen bryta ner kostfiber, vilket istället leder till att kostfiber blir mat för vår tarmflora i tjocktarmen. När fibrerna är i magen så suger det upp vattnet vilket gör att maten fortare passerar tarmkanalen.

Kostfiber är även väldigt bra för kroppen då de sänker blodets kolesterolhalt eftersom de är gelbildande. De innehåller dessutom väldigt få kalorier.

Proteinmuesli från Star Nutrition

Star Nutrition Protein Muesli är en fiber- och proteinrik müsli utan tillsatt socker. Nyttigt, mättande och omåttligt gott!

Här finner du ett bra erbjudande på Star Nutritions utsökta Muesli

Sockerarter

Monosackariderna (enkla sockerarter)

Till monosackariderna hör glukos och fruktos.

  • Glukos finns i många livsmedel som vi äter och är den mest vanliga. I dagligt tal kallas även glukos för dextros, druvsocker och glykos. När du tar ett blodprov för att kontrollera ditt blodsocker kallas det för P-glukos.
  • Fruktos finns i all frukt och bidrar inte till frisättning av insulin.
Disackariderna (sammansatta sockerarter)

I gruppen disackarider finns sockerarter som laktos, maltos och sackaros.

  • Laktos finns i alla mjölkprodukter, vilket vissa människor kan vara överkänsliga mot.
  • Maltos är en kolhydrat som sällan förekommer i den dagliga kosten. Däremot används maltos för att framställa öl. Vanligt vitt socker innehåller nästintill 100 procent sackaros.
  • Sackaros består av både glukos och fruktos.