Hur bra är sötningsmedel egentligen?

Sötningsmedel innehåller inga kalorier men ger ändå en söt smak. För bra för att vara sant? Nja…


Sötningsmedlets biverkningar och myter

sötningsmedel

Sötningsmedel kan öka ditt sug efter mer precis som allt annat som smakar sött. Även om det i sig inte innehåller några kalorier.

Sötningsmedel kan öka aptiten

Sötningsmedel kan stimulera letin och insulin vilket i sig ökar suget efter kolhydrater och socker.

I djurstudier har man sett att djur som får sötningsmedel i sitt foder går snabbare upp i vikt då djuret äter mycket mer.

Annan forskning visar dock att aptitregleringen är väldigt individuell hos människan. Och att det istället beror på att om du tycker om smaken av socker så blir du sugen på mer, oavsett om du åt något sötat av sötningsmedel eller av vanligt socker.

Sammanfattningsvis kan man säga att sötningsmedel ger en smak av sött och därför blir du också sugen på mer. En ökad aptit kan leda till viktuppgång.

Omdiskuterat om aspartam ökar risken för cancer

Det har varit mycket diskussion och medierapportering om att sötningsmedel kan orsaka cancer.

Men detta har man inte sett i varken djurförsök eller i epidemiologiska studier. Aspartam har använt nu i över 20 år och än så länge har man inte kunnat se några sådana biverkningar.

Inte heller andra sötningsmedel har kunnat visa någon risk för cancer.

Och kom ihåg – alla sötningsmedel MÅSTE godkännas

Alla sötningsmedel som används måste först godkännas. Så endast sötningsmedel som är godkända av SCF och Livsmedelsverket får användas i Sverige.

Sötningsmedel som misstänks innebära någon hälsorisk blir inte godkända.

Vad finns det för olika sötningsmedel?

Icke energigivande sötningsmedel är konstgjorda sötningsmedel. Dessa har en väldig kraftig sötningseffekt, men innehåller inte några kalorier.

Av dessa sötningsmedel finns det vissa som räknas som naturliga då de utvinns från växter, men innehåller fortfarande inga kalorier.

Artificiella icke energigivande sötningsmedel
  • Acesulfam K (E 950) – vanlig i Sverige
  • Aspartam (E 951) – vanlig i Sverige, uppbyggd av kolhydrater så ger lite energi men väldigt lite
  • Cyklamat (E 952) – vanlig i Sverige
  • Sackarin (E 954) – vanlig i Sverige
  • Sukralos (E 955) – vanlig i Sverige, baseras på det naturliga sötningsmedlet sackaros (vanligt socker)
Naturliga icke energigivande sötningsmedel
  • Steviolglykosider (E960) – nytt sötningsmedel som utvinns från växten Stevia
  • Taumatin (E 957) – utvinns från växten katamfe, men är inte kommersiellt lönsam och används därför väldigt sällan
  • Neohesperidin DC (E 959) – utvinns från citrusfrukter, men är ej kommersiellt lönsam och används därför väldigt sällan

Stevia – ett nytt alternativ till sötningsmedel

Stevia är en ört som är ett väldigt nytt alternativ till sötningsmedel och som marknadsförs som ett naturligt sötningsmedel.

Däremot så går det igenom många kemiska processer, så om det är naturligt diskuteras.

Det blev godkänt i USA 2008 och i Europa 2011. Det finns väldigt lite forskning om Stevia än så länge och därför vet man inte så mycket om hur ”dåligt” eller ”bra” det är. Däremot har det en bitter eftersmak och kan behöva smaksättas med andra produkter för att få till smaken.

Påverkar inte blodsockret

Icke energigivande sötningsmedel påverkar inte blodsockernivån. Därför är detta ett bra alternativ för diabetiker.

Energigivande sötningsmedel – de enda som är naturliga på riktigt

De sötningsmedel som är på riktigt naturliga är de som kommer från naturen och som finns naturligt i våra livsmedel. Dessa är:

  • Fruktos (fruktsocker)
  • Sackaros (vanligt socker)
  • Laktos (mjölksocker)
  • Glukos (druvsocker)

Dessa innehåller dock energi, kalorier.