Äta enligt GI-metoden

Genom att äta kolhydrater med ett lågt GI får du ett jämnare blodsocker. Detta gör att du mår bättre, håller dig mätt längre och dessutom når din målvikt.


GI-metoden

Måltidstips!: Kyckling, avokado, fullkornspasta och grönsaker.

Så äter du enligt GI-metoden

Att äta enligt Gi-metoden är väldigt enkelt. Du behöver bara byta ut de snabba kolhydraterna till långsamma. Samt byta ut onyttigt fett till nyttigt fett.

Ät regelbundet och ofta. Gå aldrig hungrig. Undvik helt godis. Öka din motion lite.

Dessa kolhydrater kan du äta

Bröd som innehåller hela korn och frön, quinoa, fullkornsbulgur, fullkornsris/råris och fullkornspasta.

Kyler du ner potatis eller pasta för att sedan värma upp den igen så sjunker dess GI-värde. Ät kolhydrater som innehåller mycket kostfiber.

Kostfiber innehåller få kalorier, sänker din kolesterolhalt, ger dig bättre magbalans och håller dig mätt längre då det sänker GI-värdet på andra livsmedel.

Undvik dessa kolhydrater (!)

Bakverk, godis, saft, läsk, vitt bröd, snabbmakaroner, couscous, potatismos och pommes frites är exempel på snabba kolhydrater.

Dessa kolhydrater gör dig sugen på mer och gör dig mätt endast under en kort period.

Ät denna typ av fett

Ät bara nyttigt fett så som olivolja, fisk, skaldjur, avokado, solrosolja, majsolja, rapsolja, linfröolja, flytande margariner, mandlar, hasselnötter, valnötter, linfrön och cashewnötter.

Undvik denna typ av fett

Grädde, smör och fet mjölk, kokosfett och choklad.

Vad är GI?

GI står för glykemiskt index vilket mäter hur snabbt och hur länge blodsockernivåerna i kroppen är stabiliserade samt hur länge man påverkas av vissa kolhydrater.

GI-metoden uppfanns 1981 för att hjälpa patienter med diabetes att reglera sitt blodsocker.

Därför fungerar GI-metoden

Om du äter enligt GI-metoden så utesluter du alla snabba kolhydrater. Du äter fortfarande lika många kolhydrater men väljer istället de långsamma istället för de snabba.

På så sätt blir du inte lika hungrig, du får inte samma sötsug och du är mätt längre. Livsmedelsverket anser att äta enligt tallriksmodellen fast GI-inspirerat är det bästa sättet för en framgångsrik viktnedgång.